===== Απαντήσεις =====
Υπάρχουν τρεις τρόποι για τη σύσταση μιας ΑΕ:
1. Μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης του Επιμελητηρίου
2. Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας στάσης (e-ΥΜΣ)
H σύσταση γίνεται απευθείας από τον ενδιαφερόμενο μέσω της σχετικής εφαρμογής: https://eyms.businessportal.gr/auth
3. Μέσω συμβολαιογράφου, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί ως ΥΜΣ
Δεν απαιτείται η χρήση του πρότυπου Καταστατικού.
Στην ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Για τη διαδικασία σύστασης στην e- ΥΜΣ δείτε στο παρακάτω link: https://www.acci.gr/acci/articles/category.jsp?context=102&categoryid=8363
Τα δικαιολογητικά για τη σύσταση ΑΕ στην ΥΜΣ του Επιμελητηρίου μας θα τα βρείτε αναλυτικά στο κάτωθι link: https://www.acci.gr/acci/articles/article.jsp?categoryid=22329&context=103&globalid=36883&articleid=22328.
Η υπεύθυνη δήλωση-εξουσιοδότηση και το καταστατικό υπογράφονται από τους μετόχους ή από τρίτο πρόσωπο βάσει πληρεξουσίου. Αν μέτοχος είναι νομικό πρόσωπο, υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του και προσκομίζονται τα απαραίτητα έγγραφα νομιμοποίησης.
Στο πρότυπο καταστατικό μπορούν να αναγράφονται μόνο οι κωδικοί και οι περιγραφές των ΚΑΔ που έχουν επιλεγεί και αναγραφεί στα έντυπα Μ3 & Μ6. Συνεπώς αν μία εταιρεία επιθυμεί να έχει στο σκοπό της περιγραφή της δραστηριότητάς της, τότε η σύσταση θα πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο σε Πιστοποιημένο ως ΥΜΣ Συμβολαιογράφο.
Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης της περ. α της παρ. 4 περιλαμβάνει:
Δεν απαιτείται η καταβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά τη σύσταση.
Η καταβολή του κεφαλαίου γίνεται μετά τη σύσταση της εταιρείας σε εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό.
Αν επιλέξετε την ΥΜΣ του Επιμελητηρίου, μπορείτε να στείλετε όλα τα δικαιολογητικά με email στο yms-ae@acci.gr. Εάν κατά τον έλεγχο δεν προκύψουν διορθώσεις, τότε η σύσταση ολοκληρώνεται μέσα σε δύο εργάσιμες από την πληρωμή του κόστους σύστασης.
Η είσοδος στην εφαρμογή της Ε-ΥΜΣ (https://eyms.businessportal.gr/auth) γίνεται με τους κωδικούς TAXIS του φυσικού προσώπου που θα κάνει τη σύσταση.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια ΔOY.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 63577/13-06-18, άρθρο 4, παρ. 2, απαραίτητη προϋπόθεση για να συστήσει κάποιος εταιρεία αποτελεί η κατοχή ελληνικού ενεργού ΑΦΜ δυνάμενου να διενεργεί συναλλαγές με την έννοια που προσδιορίζονται από τις εκάστοτε Φορολογικές Διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν κατά τη στιγμή της σύστασης της εταιρείας.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 63577/13-06-18, άρθρο 4, παρ. 2, απαραίτητη προϋπόθεση για να συστήσει κάποιος εταιρεία αποτελεί η κατοχή ελληνικού ενεργού ΑΦΜ δυνάμενου να διενεργεί συναλλαγές με την έννοια που προσδιορίζονται από τις εκάστοτε Φορολογικές Διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν κατά τη στιγμή της σύστασης της εταιρείας.
Σε περίπτωση που αλλοδαπό νομικό πρόσωπο είναι μέτοχος σε μία υπό σύσταση ΑΕ, το ΑΦΜ του αλλοδαπού νομικού προσώπου εκδίδεται από την ΥΜΣ του Επιμελητηρίου ή από τον Πιστοποιημένο ως ΥΜΣ Συμβολαιογράφο. Ο ενδιαφερόμενος στέλνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αλλοδαπή εταιρεία μαζί με τα δικαιολογητικά για την υπό σύσταση ΑΕ στο yms-ae@acci.gr. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά αναφέρονται στο εξής link https://www.acci.gr/acci/articles/article.jsp?categoryid=22329&context=103&globalid=36883&articleid=22328. Επιπλέον πρέπει να κατατίθενται συμπληρωμένα και τα έντυπα Μ3 και Μ7. Συνεπώς όταν μέτοχος της υπό σύστασης ΑΕ είναι Αλλοδαπό Νομικό Πρόσωπο χωρίς ελληνικό ΑΦΜ, η σύσταση της εταιρείας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ΥΜΣ του Επιμελητηρίου ή Πιστοποιημένου Συμβολαιογράφου.
Σε περίπτωση που αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο είναι μέτοχος σε μία υπό σύσταση ΑΕ, το ΑΦΜ του αλλοδαπού φυσικού προσώπου εκδίδεται από την αρμόδια κατά περίπτωση ΔΟΥ. Η έκδοση του ΑΦΜ από τη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει προηγηθεί της σύστασης της ΑΕ.
Εφόσον είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ που κατοίκουν στην Ελλάδα δεν απαιτείται. Αν προέρχονται από Τρίτη χώρα και διαμένουν στην χώρα μας ή προτίθενται να διαμείνουν απαιτείται κατάλληλη άδεια διαμονής ή αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής πρός τον αρμόδιο φορέα (σχετική νομοθεσία: Ν.4251/2014).
Πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ όλα τα μέλη του ΔΣ. Η λήψη ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ πρέπει να έχει προηγηθει της σύστασης της ΑΕ και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διαδικασία σύστασης.
Ο προέλεγχος επωνυμίας για υπό σύσταση εταιρεία είναι δωρεάν.
Σε περίπτωση που επιλέξετε την ηλεκτρονική υπηρεσίας μιας στάσης e-ΥΜΣ για τη σύσταση, ο προέλεγχος και η δέσμευση της επωνυμίας γίνεται από τον ενδιαφερόμενο σε αρχικό στάδιο της εφαρμογής.
Σε περίπτωση που επιλέξετε την ΥΜΣ του Επιμελητηρίου μας, μπορείτε να στείλετε στο yms-ae@acci.gr την πατακάτω αίτηση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη σε pdf, προκειμένου να προβούμε στον έλεγχο. Η αίτηση βρίσκεται διαθέσιμη στο παρακάτω link: https://www.acci.gr/acci/articles/article.jsp?categoryid=311&context=103&globalid=18475&articleid=70
Εάν ο προέλεγχος επωνυμίας αφορά τροποποίηση επωνυμίας ενεργής εταιρείας, τότε παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα registry@acci.gr
Σε περίπτωση που κατά τον προέλεγχο σας ζητηθεί συναίνεση για τη χρήση της επωνυμίας από ήδη καταχωρημένη εταιρεία. Η συναίνεση ενδείκνυται να δίδεται με Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου παραχώρησης επωνυμίας ή με Υπεύθυνη Δήλωση από τον νόμιμο εκπρόσωπο θεωρημένη με το γνήσιο υπογραφής του.
Προκατοχύρωση επωνυμίας μπορεί να γίνει μόνο με αίτημα ως ανωτέρω στην ΥΜΣ του Επιμελητηρίου . Η προκατοχύρωση ισχύει για 3 μήνες.
Δεν έχουν εισαχθεί στην αντίστοιχη οθόνη της εφαρμογής με τον τίτλο (Στοιχεία για υπουργείο Οικονομικών) τα μέλη του ΔΣ με τις ιδιότητές τους. Για διόρθωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.
Όροι Χρήσης |
Πολιτική Ασφάλειας |
Πολιτική Απορρήτου
Designed & Developed by Knowledge Broadband Services , Powered by e-boss