Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Brexit: λύση στο αδιέξοδο με νέο δημοψήφισμα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.: 11/1/2019

 

Brexit: λύση στο αδιέξοδο με νέο δημοψήφισμα

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας, για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών, σχετικά με το Brexit. Όπως όλα δείχνουν, όμως, οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί, με ορατό το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί η συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένη την άρνηση ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν εκ νέου τη διαπραγμάτευση, φέρνει τη Βρετανία αντιμέτωπη με μια έξοδο χωρίς συμφωνία, στο τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για ένα σενάριο που ήδη δημιουργεί συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, καθώς οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τη βρετανική οικονομία, για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις της χώρας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέναντι στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, ενισχύονται οι φωνές που ζητούν τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει μονομερώς το αίτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζει το δικαίωμα της χώρας να αλλάξει γνώμη, ενώ παρέχει σημαντικές διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να εξεταστεί μια τέτοια επιλογή. Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, με το ερώτημα για ανάκληση ή μη του Άρθρου 50, θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τη βούλησή τους, έχοντας πλέον, μετά από δυόμισι χρόνια, πληρέστερη εικόνα για το τι ακριβώς σημαίνει ένα «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα παραμένει διχασμένο, όλα δείχνουν ότι η άποψη της κοινής γνώμης έχει μετατοπιστεί αισθητά, υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρίας YouGov, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα, το 46% των Βρετανών θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής και το 39% υπέρ της εξόδου, ενώ οι υπόλοιπο δήλωσαν αναποφάσιστοι ή αρνήθηκαν να απαντήσουν. Οποιοδήποτε κι αν είναι, ωστόσο, το αποτέλεσμα μιας νέας ψηφοφορίας, το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σε σχέση με το τι πραγματικά θέλουν οι πολίτες και θα διευκολυνθούν οι ανάλογες πολιτικές αποφάσεις.

Η πρόσφατη εμπειρία της Ελλάδας με το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, δείχνει ότι πάντα υπάρχουν τρόποι υπέρβασης των πολιτικών αδιεξόδων, όταν το διακύβευμα αφορά το παρόν και το μέλλον ενός λαού. Η αρνητική ψήφος των – ταλαιπωρημένων από τη σκληρή λιτότητα – πολιτών για το σχέδιο συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε άτακτη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, εάν η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου δεν είχε υποστηρίξει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, με σκοπό μια νέα συμφωνία. Προφανώς η επιλογή αυτή δεν ήταν ανώδυνη, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά. Απέτρεψε, όμως, μια εξέλιξη που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για την Ελλάδα. Έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να παραμείνει στο κοινό νόμισμα, να συνεχίσει την προσπάθειά της και να βγει από το καθεστώς επιτήρησης, μέσα στην τριετία που ακολούθησε.

Στις κρίσιμες περιστάσεις, οι πολιτικοί ηγέτες έχουν την ευθύνη να θέτουν ξεκάθαρα διλήμματα, καθιστώντας απόλυτα σαφείς στους πολίτες τις συνέπειες κάθε διαθέσιμης εναλλακτικής επιλογής, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κυριαρχήσουν η ειλικρίνεια, η διαλλακτικότητα και η συναίνεση, προκειμένου να διασφαλιστεί μια λύση που θα εκφράζει πραγματικά τη λαϊκή βούληση και θα υπηρετεί μακροπρόθεσμα το συμφέρον του βρετανικού λαού.

 

11/01/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ