Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΑΞΙΑ | Μπορούμε να τα καταφέρουμε

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΑΞΙΑ

Ημερ. Δημοσ.: 19/1/2019

Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Το 2018 ολοκληρώθηκε επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε ορίζοντα δεκαετίας. Η οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκε, το ίδιο οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώθηκαν. Η ανεργία μειώθηκε. Η αγορά ακινήτων μετά από μία περίοδο δεκαετούς πτώσεως άρχισε να ανακάμπτει.

Την ίδια ώρα όμως οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων συνεχίζουν να βρίσκονται σε σχετικά υψηλό επίπεδο πράγμα που δυσχεραίνει την προσπάθεια εξόδου της χώρας μας στις αγορές. Ενώ η ανάπτυξη το 2018  στηρίχτηκε και πάλι στην ιδιωτική κατανάλωση και τις τουριστικές εισπράξεις  και όχι στην επενδυτική δαπάνη που παραμένει υποτονική και δεν καλύπτει ακόμα το ύψος των αποσβέσεων. 

Οι προκλήσεις για το 2019 είναι πολλές. Το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει λιγότερο ευνοϊκό και πιο ευμετάβλητο. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Κίνας, το Brexitκαι η επιβράδυνση της Γερμανικής Οικονομία προκαλούν ανησυχία. Η ανάγκη για ένα ισχυρό θετικό επενδυτικό σοκ στην χώρα μας παραμένει. Οι επενδύσεις πρέπει και οφείλουν να υπερβαίνουν το κόστος των αποσβέσεων. Η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι περισσότερο παρά αναγκαία. Τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και η μείωση των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να ενταθεί και να διευρυνθεί σε περισσότερους τομείς. Η επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων είναι αναγκαία για να προσελκύσουμε νέα επενδυτικά κεφάλαια. Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος των κόκκινων δανείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδεσμευτούν κεφάλαια και ρευστότητα για την εξυγίανση χιλιάδων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων. Βεβαίως και οι τράπεζες πρέπει και οφείλουν να κάνουν περισσότερα για την μείωση των λειτουργικών τους δαπανών.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί με σύνεση, συναίνεση και αποφασιστικότητα. Η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο που ούτως ή άλλως γεννά αβεβαιότητες. Καμία μέρα δεν πρέπει να χαθεί. Θα είναι ιστορικό λάθος να θυσιάσουμε όλα όσα πετύχαμε και να εμπλακούμε σε μια επικίνδυνη για τα συμφέροντα μας εσωστρέφεια. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. 

 

19/01/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ