Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Το 2019 θα πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 19/1/2019

Το 2019 θα πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης.   

 

Θα είναι λάθος για τη χώρα να εμπλακεί σε μια παρατεταμένη περίοδο παροχολογίας και αβεβαιότητας. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να δράσουν υπεύθυνα και σε κλίμα συναίνεσης. Το 2019 θα πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης.  Διαφορετικά όλοι θα χάσουμε και πρώτα από όλα η ίδια η χώρα.

Το 2018 έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Συμφωνήθηκαν μέτρα ελάφρυνσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε ορίζοντα δεκαετίας. Η οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκε. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώθηκαν. Η ανεργία μειώθηκε. Η αγορά ακινήτων μετά από μία περίοδο δεκαετούς πτώσεως άρχισε να ανακάμπτει.

Παρά τις επιτυχίες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων συνεχίζουν να βρίσκονται σε σχετικά υψηλό επίπεδο πράγμα που δυσχεραίνει τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της χώρας. Η ανάπτυξη και το 2018  στηρίχτηκε στην ιδιωτική κατανάλωση και τις τουριστικές εισπράξεις  και όχι στην επενδυτική δαπάνη που παραμένει υποτονική και δεν καλύπτει το ύψος των αποσβέσεων.  

Οι προκλήσεις για το 2019 είναι πολλές. Το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει λιγότερο ευνοϊκό και πιο ευμετάβλητο. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Κίνας, το Brexitκαι η επιβράδυνση της Γερμανικής Οικονομίας προκαλούν σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάγκη για ένα ισχυρό θετικό επενδυτικό σοκ στην χώρα μας παραμένει. Οι επενδύσεις πρέπει και οφείλουν να υπερβαίνουν το κόστος των αποσβέσεων. Η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι περισσότερο παρά αναγκαία. Τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και η μείωση των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να ενταθεί και να διευρυνθεί σε περισσότερους τομείς: Δικαιοσύνη, Κτηματολόγιο, Πολεοδομία κ.α. Η επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί προϋπόθεση για να προσελκύσουμε νέα επενδυτικά κεφάλαια. Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος των κόκκινων δανείων μπορεί να αποδεσμεύσει κεφάλαια και ρευστότητα για την εξυγίανση χιλιάδων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα.  

19/01/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ