Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΦΗΜ.: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ | Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Είναι γεγονός ότι η πολιτική παράδοση στη χώρα μας θέλει τις ευρωεκλογές να θεωρούνται αναμέτρηση δευτερεύουσας σημασίας, που συνδέεται με τη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο. Ωστόσο, το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Μαΐου είναι καθοριστικής σημασίας, για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η ανάγκη για ισχυρή Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές προκλήσεις, να αντιμετωπίσει νέες ευκαιρίες και απειλές: νέους παίκτες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, νέους συσχετισμούς δυνάμεων, νέες ισορροπίες και εντάσεις.

 

Την ίδια ώρα, όμως, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι σοβαρότεροι από ποτέ. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η απώλεια πίστης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, με τους πολίτες να αισθάνονται απογοητευμένοι, όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας, αλλά και σε αυτές του λεγόμενου «πυρήνα». Σε αυτό συνέβαλαν βεβαίως οι πολιτικές λιτότητας των περασμένων ετών, οι οποίες οδήγησαν στην ανεργία και στην περιθωριοποίηση ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Συνέβαλε επίσης η έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος και η αδυναμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να το διαχειριστεί αποτελεσματικά και με συνοχή. 

 

Όλα αυτά δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για τις δυνάμεις του λαϊκισμού, οι οποίες επένδυσαν στο φόβο, την ανασφάλεια και την απογοήτευση των πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε σήμερα σε πολλές χώρες να ενισχύονται εθνικιστικά ρεύματα και να δημιουργούνται φυγόκεντρες τάσεις. Η παλινδρόμηση και η οχύρωση στο εθνικό κράτος είναι η αντίδραση, απέναντι σε μια Ένωση που δεν πείθει ότι είναι ικανή να προστατέψει – πόσο μάλλον να βελτιώσει – το βιοτικό τους επίπεδο. Ωστόσο, η αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ζητούν οι ενισχυμένες δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλους.

 

Η σημαντικότερη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα, είναι να συνδεθεί ξανά με τους πολίτες της. Να τους πείσει ότι εξακολουθεί να αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας, απέναντι σε παλιούς και νέους κινδύνους, αλλά και το αποτελεσματικότερο μέσο για την ευημερία και την πρόοδο των λαών της.

 

Οι εκλογές αυτές, λοιπόν, θα είναι καθοριστικές για να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε πραγματικά. Να εκφράσουμε το αίτημα για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της, αλλά και τις μεγάλες κατακτήσεις της, θα λειτουργεί με κοινό όραμα, με συνοχή και αποφασιστικότητα, θα προτάσσει τις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της συμμετοχής στη λήψης αποφάσεων. Μια Ευρώπη με ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στον παγκόσμιο στίβο. 

 

Οι στόχοι αυτοί είναι αλληλένδετοι. Η ανταγωνιστικότητα για την Ευρώπη δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά προϋπόθεση και μέσο για τη διατήρηση του κοινωνικού της προσώπου, για τη διασφάλιση της ευημερίας που έχτισαν όλοι μαζί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της, τα προηγούμενα χρόνια.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στα επόμενα χρόνια θα χρειαστούμε μια Ενιαία Αγορά που θα στηρίζει μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών. Θα χρειαστούμε, επίσης, γενναίες ευρωπαϊκές πολιτικές, για την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους, για την ανάπτυξη επαρκών και καινοτόμων μηχανισμών χρηματοδότησης επενδύσεων, για τη διευκόλυνση της δικτύωσης και τη βελτίωση της πρόσβασης στην καινοτομία.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ψήφος στις προσεχείς ευρωεκλογές πρέπει να είναι κάθε άλλο παρά «χαλαρή». Αντίθετα, είναι η ευκαιρία μας να επηρεάσουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια, αναδεικνύοντας εκπροσώπους οι οποίοι θα εκφράσουν και θα προωθήσουν τα κατάλληλα αιτήματα. Θα εκφράσουν και θα δυναμώσουν τη φωνή όλων όσοι θέλουν να δημιουργήσουν και να προκόψουν, μέσα σε μια οικονομικά ισχυρή, αλλά πάνω από όλα συνεκτική Ευρώπη. Περιμένουμε, λοιπόν, από τα κόμματα και τους υποψηφίους τους να ακούσουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

08/04/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ