Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Ένα απαραίτητο βήμα

Είναι γεγονός ότι η εκτόξευση της φορολογίας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Για την ακρίβεια, σχεδόν 4 εκατομμύρια  φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρωστούν στο δημόσιο, με το ποσό των παλιών και νέων οφειλών να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση σε ως 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, αποτελεί μια απαραίτητη παρέμβαση, η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες.

Μεταξύ των κυριότερων θετικών σημείων της ρύθμισης, είναι το ότι συμπεριλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολύ μεγάλο αριθμό οφειλετών να ενταχθούν. Θετικά αξιολογείται, βεβαίως και ο ορισμός ελάχιστης μηνιαίας δόσης 30 ευρώ, για οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ. Πρόκειται για μια πρόβλεψη η οποία θα διευκολύνει τους οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν στην πλειοψηφία τους ποσά, χωρίς να έχουν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν.

Η πρόβλεψη κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας, που λειτουργούν ως «κόφτες» καλύπτει την ανάγκη να αποκλειστούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οι συστηματικοί κακοπληρωτές. Η διάκριση, επομένως, ανάμεσα στους κατά σύστημα οφειλέτες και στους οφειλέτες λόγω αδυναμίας, αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, καθώς η πρακτική αυτή λειτουργεί σε βάρος τόσο του κράτους  όσο και του υγιούς ανταγωνισμού.

Με αυτές τις προδιαγραφές, η ρύθμιση των 120 δόσεων μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, πέρα από το να παρέχει βοήθεια σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, το κράτος οφείλει να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει τους συνεπείς φορολογούμενους, αντί να τους τιμωρεί με διαρκώς υψηλότερους φόρους και εισφορές.

 

Χρειάζεται να υπάρξει εξορθολογισμός του ύψους τόσο της φορολογίας όσο και των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση στους συνεπείς φορολογούμενους, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μέλλον.

 

 

13/05/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ