Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Θετικό μέτρο η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Η έμπρακτη στήριξη της νησιωτικότητας αποτελεί αυτονόητη ανάγκη, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική συνοχή, να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της χώρας. Γι’ αυτό και η θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων αποτελεί δικαίωμα – και όχι προνόμιο – των νησιωτών, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τη γεωγραφική απομόνωση, τη δυσκολία πρόσβασης στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και τις συχνές ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε πολλούς άλλους τομείς.

Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ, που ίσχυε μέχρι πρότινος, ήταν ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των τοπικών οικονομιών, απέναντι στην πρόσθετη επιβάρυνση που δημιουργεί η απόσταση από τις μεγάλες αγορές, το υψηλό κόστος των μεταφορικών και οι χρονικοί περιορισμοί για την παράδοση και παραλαβή προϊόντων. Η κατάργηση του συγκεκριμένου καθεστώτος, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά, αλλά και για τον τουρισμό, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία των νησιωτικών περιοχών της χώρας. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η νομοθέτηση και η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποτελεί πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων προς την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, αφού απαντά στην ανάγκη να εξισωθούν σε κόστος οι μετακινήσεις των νησιωτών, με αυτές των κατοίκων της χερσαίας Ελλάδας.

Τα νησιωτικά Επιμελητήρια είχαν και έχουν ουσιαστικό ρόλο στην αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, μέσα από τη συνεισφορά πολύτιμης τοπικής γνώσης, τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης των μελών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον, μετά την πιλοτική εφαρμογή και τις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις, το μέτρο εφαρμόζεται άκρως ικανοποιητικά, με αξιοποίηση ψηφιακών μέσων και με αρκετή ταχύτητα, για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Χώρος για βελτίωση πάντα υπάρχει. Κι αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι, ενώ δίνει μια σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις των νησιών, το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, ώστε να μιλάμε για πραγματικά ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες μεταξύ των νησιωτών και των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επικροτήσουμε το μέτρο ως μια σωστή κίνηση, η οποία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο στόχο για βιώσιμη, ισόρροπη και συνεκτική ανάπτυξη της χώρας, μετά την κρίση.

 

 

23/05/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ