16-07-2020

Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


REAL ΜΟΝΕΥ | Πολιτική συμφωνία για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης

Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει δημοσιονομική ισορροπία που επιζητούσαν οι θεσμοί, στηριζόμενη όμως σε ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν της επέτρεψε να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

 

Η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο. Θα κληθεί να διασφαλίσει αυτή τη σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα  να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία.

 

 

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να διαμορφωθεί – και κυρίως να εφαρμοστεί – μια εθνική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μια στρατηγική με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και την ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Για να  παραχθεί εθνικός πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 

Για την αγορά, οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες:

  • Ζητούμε γενναίες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στην κοινωνική ασφάλιση  και στη δημόσια διοίκηση.
  • Ζητούμε μέτρα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  • Ζητούμε νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση και για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Ζητούμε αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στενότερη διασύνδεση με την αγορά, για την ενθάρρυνση της καινοτομίας.
  • Ζητούμε αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος
  • Ζητούμε, επιτέλους, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης που αποτελεί μείζον πρόβλημα για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων

 

 

Και για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί χρειάζεται συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

 

Γιατί συστατικό της δεν είναι μόνο η κυβερνητική δράση, αλλά και η στάση της αντιπολίτευσης.

 

Χρειαζόμαστε ένα κοινά αποδεκτό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που θα αξιοποιήσει τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας και που θα το στηρίξουν και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση .

 

Σε αυτήν την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει.

 

 

06/07/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ