Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ | Απαιτούνται σχέδιο, όραμα, φαντασία και τόλμη

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί ζητούμενο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και βασική προγραμματική δέσμευση της νέας κυβέρνησης. Σήμερα, η Ελλάδα εμφανίζει ένα παραγωγικό κενό της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως απότοκο της πολυετούς ύφεσης. Το κενό αυτό μπορεί να αναπληρωθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού νέων επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η προσπάθεια που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι τεράστια, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα παρουσιάζει τη χαμηλότερη αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από το μέσο όρο.

Πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τους επενδυτές υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Τομείς όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη ακινήτων, η ενέργεια, οι μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς πόλους έλξης επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν αξία στην οικονομία, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Οι επενδύσεις, ωστόσο, δεν θα έρθουν ούτε με ευχές ούτε με διαταγές. Η μείωση της φορολογίας, στην οποία εστιάζει η νέα κυβέρνηση, είναι προφανώς απαραίτητο μέτρο. Θα πρέπει, παράλληλα να προχωρήσουν μια σειρά από εξίσου σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, με σαφείς κανόνες και απλούστερες διαδικασίες. Είναι απαραίτητη, η αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης με όρους αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και η ανάπτυξη δημοσίων υποδομών, όπως π.χ. τα ψηφιακά δίκτυα, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Πέρα, όμως, από την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η προσέλκυση νέων επενδύσεων απαιτεί σχέδιο, όραμα, φαντασία, τόλμη και αποφασιστικότητα. Πριν από μερικές δεκαετίες κάποιοι οραματίστηκαν, δούλεψαν και κατάφεραν να γίνει το ΜΕΤΡΟ, η Αττική Οδός, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος, το νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τι μας εμπόδισε να κάνουμε τα επόμενα βήματα;

Εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια συζητάμε για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, περιμένοντας κάποια στιγμή να ξεκινήσουν τα έργα, να ανοίξουν δουλειές για χιλιάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες επιχειρήσεις. Εδώ και χρόνια συζητάμε για το Βοτανικό και τη διπλή ανάπλαση που θα μπορούσε να αναβαθμίσει ταυτόχρονα δύο περιοχές της Αθήνας, το Βοτανικό και τους Αμπελόκηπους. Εδώ και χρόνια συζητάμε για την επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο, για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, για την ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Τι μας εμπόδισε από το να προωθήσουμε όλες αυτές επενδύσεις, προτού εκδηλωθεί η κρίση;

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι μας εμπόδισε, κατά το σχεδιασμό, να συγκεντρώσουμε όλες τις αναγκαίες υποδομές στο παράκτιο μέτωπο της Αθήνας, ώστε να δημιουργηθεί μετά τους αγώνες ένας ισχυρός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων και επισκεπτών; Υπήρχε το παράδειγμα της Βαρκελώνης, το οποίο όμως αγνοήσαμε. Επιλέξαμε να σκορπίσουμε τις εγκαταστάσεις σε όλη την Αττική. Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά, χρεώθηκαν οι Έλληνες και το όφελος για την οικονομία, μετά το τέλος των αγώνων, ήταν από ανύπαρκτο έως ελάχιστο.

Στον αντίποδα όλων αυτών των χαμένων ευκαιριών βρίσκονται και ορισμένες επενδύσεις που προχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύοντας τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την οικονομία και την απασχόληση. Μεταξύ αυτών είναι η επένδυση στο εμπορευματικό λιμάνι του Πειραιά, οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στο πλαίσιο της παραχώρησης, οι επενδύσεις στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, στα καζίνο κ.ά.

Καλές πρακτικές, επιτυχημένα παραδείγματα, σχέδια και ευκαιρίες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί το πολιτικό δυναμικό που θα οραματιστεί και θα προωθήσει ανάλογα έργα και θα πείσει σοβαρούς επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια, για την υλοποίησή τους.

Είναι, λοιπόν, καιρός να προχωρήσουμε σε πράξεις πέρα από τα λόγια. Ελπίδα όλων είναι η νέα κυβέρνηση να διδαχθεί από τη διεθνή εμπειρία και να αποφύγει να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Να απομακρύνει υφιστάμενα εμπόδια και σχεδιάσει το ταχύτερο δυνατό ελκυστικά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν με δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Από την προσπάθεια αυτή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

 

 

21/07/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ