Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ | Εθνική διεκδίκηση για το μεταναστευτικό

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ημερ. Δημοσ.: 12/10/2019

 

Εθνική διεκδίκηση για το μεταναστευτικό

 

Η έξαρση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να επωμιστεί ένα δυσβάσταχτο φορτίο. Ένα φορτίο που δυστυχώς αυξάνεται σταθερά, με δεκάδες νέες αφίξεις κάθε μέρα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παρά το γεγονός ότι βίωναν ήδη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αυτών, βρήκαν τη δύναμη να δείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες που καθημερινά έφθαναν στις ακτές. Πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς κινητοποιήθηκαν εθελοντικά, βοήθησαν να σωθούν ζωές, πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν, δημιουργώντας ένα δίχτυ φιλοξενίας και ανθρωπιάς. Σήμερα, ωστόσο, μετά από τρία χρόνια, οι αντοχές όλων έχουν εξαντληθεί.

 

Πέρα από την τεράστια οικονομική ζημιά που υφίστανται οι τοπικές οικονομίες, οι επιπτώσεις εκτείνονται και στο επίπεδο της ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής και της ειρήνης. Όσο χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δομές των οποίων η χωρητικότητα έχει ξεπεραστεί προ πολλού, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη. Αφενός γιατί ο περιορισμός των προσφύγων και μεταναστών κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι αναμενόμενο να οδηγεί σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Αφετέρου, γιατί οι τοπικές κοινωνίες αισθάνονται πλέον εγκαταλελειμμένες και αβοήθητες, απέναντι σε ένα πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνονται και το οποίο τους δημιουργεί πλέον ασφυκτικές πιέσεις.

 

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η μετανάστευση και το προσφυγικό δεν είναι εθνικά, αλλά ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα, τα οποία απαιτούν αντιμετώπιση σε αντίστοιχο επίπεδο. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι σε ένα τόσο πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό ζήτημα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Υπάρχουν, όμως, επιβεβλημένες δράσεις. Αυτές, όσον αφορά την Ελλάδα, περιλαμβάνουν σαφώς την ενίσχυση των απαραίτητων πόρων και μέσων για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την αυστηροποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καθώς και την ταχύτερη επαναπροώθηση προς την Τουρκία των ατόμων που δεν απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας. Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αποτελεί, επίσης, η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά προσφύγων σε δομές της ενδοχώρας, ενώ απαραίτητη είναι η άσκηση αποτελεσματικότερου ελέγχου όσον αφορά τις ΜΚΟ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η δραστηριότητά τους στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας διέπεται από αυστηρές αρχές διαφάνειας και λογοδοσίας. 

 

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται αποφασιστική δράση και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει με συγκροτημένο τρόπο την επικαιροποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία και την άσκηση πίεσης προς τη γείτονα χώρα, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να πάψει να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως μοχλό διαπραγμάτευσης. Μείζον ζητούμενο είναι να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το θέμα γνώμονα τις αρχές της συνοχής και της αλληλεγγύης, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα από την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων σκοπιμοτήτων και μεμονωμένων στρατηγικών, οι οποίες μακροπρόθεσμα υπονομεύουν τα ίδια τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

Για να πιέσει, ωστόσο, η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να υιοθετήσει και εσωτερικά μια συγκροτημένη, ενιαία προσέγγιση. Χρειάζεται ενιαίες θέσεις και δυνατή φωνή, προκειμένου  να αναδειχθεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να κινητοποιηθεί η Ευρώπη για την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών.  Αυτό σημαίνει  ότι απαιτείται η διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου διεκδίκησης, το οποίο θα υποστηριχθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, αλλά και από όλους τους φορείς που εκπροσωπούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τα Επιμελητήρια.

 

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος δεν μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι θέμα επιβίωσης την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες, για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του Ανατολικού Αιγαίου, για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ώρα, λοιπόν, για μια γενναία και πραγματικά συνεκτική μεταναστευτική πολιτική.

 

 

12/10/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ