Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Η επιστροφή της αισιοδοξίας

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 18/10/2019

 

Η επιστροφή της αισιοδοξίας

 

Στις αρχές της εβδομάδας δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της κυλιόμενης έρευνας, η οποία διεξάγεται στην Αττική από την εταιρία PulseRC, για λογαριασμό του ΕΒΕΑ και με στόχο την αποτύπωση της στάσης των πολιτών, σχετικά με θέματα οικονομίας και επικαιρότητας.

 

Τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, δείχνουν εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος, τόσο ως προς την πορεία της εθνικής οικονομίας όσο και ως προς τα οικονομικά των νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στους τέσσερις οικονομικούς δείκτες που εξετάζονται, οι αισιόδοξες και θετικές απαντήσεις καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση, σε σχέση με τις αρνητικές και απαισιόδοξες.

 

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν αισιοδοξία τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την προσωπική τους κατάστασης, ενώ αξιολογούν θετικά τη σημερινή κυβέρνηση, τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Η αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες, δείχνει ότι οι πρόσφατες εθνικές εκλογές αποτέλεσαν σημείο καμπής για το σύνολο των οικονομικών δεικτών.  

 

Όσον αφορά τα ερωτήματα επικαιρότητας, έξι στους δέκα συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Διίστανται, ωστόσο, οι απόψεις για το αν οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα συμβάλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με το 48% να εκφράζει αρνητική άποψη και το 28% θετική. Επίσης, σύμφωνα με το 51% των συμμετεχόντων, οι πρόσφατες μειώσεις της φορολογίας δεν είναι επαρκείς, ενώ θετικά απάντησε το 40%.

 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται να αποτελεί σημαντικό ζητούμενο για τη μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, με το 83% να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όσον αφορά την καταπολέμηση του παρεμπορίου και της παραβατικότητας, το 65% υποστηρίζει ότι οι πρώτες ενέργειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο πιστεύουν τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες και για τα μέτρα διάσωσης της ΔΕΗ, ωστόσο οι έξι στους δέκα εκφράζουν την ανησυχία ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν αυξήσεις στα τιμολόγια.  

 

Η εμφανής ανάκαμψη του κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία δημιουργεί σαφώς θετική ψυχολογία για την επίτευξη των μεγάλων στόχων, που είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Όμως, η προσπάθεια για να επουλωθούν οι βαθιές πληγές που άνοιξε η κρίση τα προηγούμενα δέκα χρόνια, έχει μόλις ξεκινήσει. Για να μπορέσει να μετουσιωθεί η αισιοδοξία σε μετρήσιμο και βιώσιμο κοινωνικό μέρισμα, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, αποφασιστικότητα και συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων της αγοράς.

 

 

 

 

 

 

 

 

18/10/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ