Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


REAL NEWS | Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού

Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, η οποία άφησε βαθιά σημάδια στην οικονομία, στην αγορά και στην ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα δείχνει σήμερα έτοιμη να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση. Έχει διορθώσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος, διαθέτει πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα και – όπως αποτυπώνεται στη δραστική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – επανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Οι προοπτικές είναι καλές, ωστόσο, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που προκαλεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και να δημιουργηθούν επαρκή αναχώματα, απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις.

Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, έχει η αύξηση των επενδύσεων, η οποία πέρα από την απαραίτητη μείωση των φορολογικών συντελεστών, προϋποθέτει αποφασιστικές και αποτελεσματικές δράσεις, σε μια σειρά από μέτωπα. Προϋποθέτει ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, απεμπλοκή των μεγάλων επενδύσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Απαιτεί, παράλληλα, την απρόσκοπτη συνέχιση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία. 

 

29/12/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ