Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Προτεραιότητες για τη νέα χρονιά

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 10/1/2020

 

Προτεραιότητες για τη νέα χρονιά

 

Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, η οποία άφησε βαθιά σημάδια στην οικονομία, στην αγορά και στην ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα δείχνει σήμερα έτοιμη να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια, το 2020 θα είναι μια σημαντική χρονιά. Μια χρονιά στην οποία καλούμαστε να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση της εθνικής οικονομίας σε ένα νέο, υγιές πρότυπο ανάπτυξης.

 

Τα εμπόδια εξακολουθούν να είναι πολλά, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που δυστυχώς γίνεται όλο και πιο αβέβαιο. Παρατηρείται επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουν στην άκρη τις μικροκομματικές τους αντιπαλότητες, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Βεβαίως, ομοψυχία δεν χρειάζεται μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την αγορά εξακολουθεί να αποτελεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Είναι γεγονός ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτέλεσε ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα θα έχει και ο αναπτυξιακός νόμος, που βελτιώνει αισθητά το επενδυτικό τοπίο. Αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που και αυτές θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

 

Παράλληλα, αναμένουμε και περισσότερες αποφασιστικές δράσεις, με στόχο την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων: πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Σημαντικό ζητούμενο, παραμένει και η απρόσκοπτη συνέχιση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία. Τέλος, περιμένουμε περισσότερες ακόμη δράσεις για την ενδυνάμωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση την καινοτομία.

 

Σήμερα, στο κατώφλι μιας νέας δεκαετίας, φαίνεται να εδραιώνεται στην αγορά και στην κοινωνία η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα. Για να μπορέσει, όμως, να μετουσιωθεί η αισιοδοξία σε μετρήσιμο και βιώσιμο κοινωνικό μέρισμα, χρειάζεται πολλή δουλειά, αποφασιστικότητα, ενότητα και συνεργασία.

 

10/01/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ