16-07-2020

Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Απαιτείται εγρήγορση

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 24/1/2020

 

Απαιτείται εγρήγορση

Στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε το 50ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κινδύνων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Στο ξεκίνημα του φόρουμ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αναμένει συντηρητική πορεία ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομία το 2020, μετά από τον εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη παγκοσμίως αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3% φέτος, έναντι 2,9% το 2019, ενώ για την ευρωζώνη, η πρόβλεψη εμφανίζεται αναθεωρημένη προς τα κάτω κατά 0,1% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, στο 1,3% για το 2020.

Ιδιαίτερα έντονες πιέσεις αντιμετωπίζουν οι τομείς της μεταποίησης και του παγκόσμιου εμπορίου, οι οποίοι πλήττονται από την άνοδο του εμπορικού προστατευτισμού και την παρατεταμένη αβεβαιότητα, σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών. Αυξημένη αβεβαιότητα δημιουργείται και ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., καθώς παρά την αποτροπή μιας άτακτης εξόδου, είναι αναμενόμενο ότι η επόμενη ημέρα θα φέρει αρκετές αναταράξεις σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι το εμπόριο, η ναυτιλία και ο τουρισμός, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται στο επόμενο διάστημα να διασφαλίσει και να επιταχύνει την πορεία ανάκαμψης που έχει ήδη ξεκινήσει. Η ελληνική οικονομία δείχνει να βελτιώνεται σταθερά, παραμένουν ωστόσο μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης και η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, που την καθιστούν ευάλωτη στις εξωτερικές πιέσεις.

Είναι, επομένως, σημαντικό στην παρούσα φάση να μην υπάρξει εφησυχασμός. Για να περιορίσει τους κινδύνους από τη χαμηλή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς και να εφαρμόσει στοχευμένες πολιτικές, με σκοπό την προσέλκυση και τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για να υλοποιηθούν οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, χρειάζεται τώρα εγρήγορση, αποφασιστικότητα και κοινή προσπάθεια.

 

 

24/01/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ