09-07-2020

Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Θετική παρέμβαση για την Αθήνα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 22/5/2020

 

Θετική παρέμβαση για την Αθήνα

 

Τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, η Αθήνα και οι επιχειρήσεις της δοκιμάστηκαν σκληρά από τις συνέπειες της ύφεσης. Σήμερα, έχοντας εξαντλήσει ένα μεγάλο μέρος των αντοχών τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση, λόγω της πανδημίας. Μια κρίση που απειλεί με καθίζηση την αγορά, ανατρέποντας κάθε σχεδιασμό και μετατρέποντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, για μια ακόμη φορά, σε αγώνα επιβίωσης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αποτέλεσε σίγουρα θετική είδηση η πρόσφατη ανακοίνωση από το Δήμο Αθηναίων του σχεδίου πεζοδρόμησης του κέντρου. Πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία, εφόσον υλοποιηθεί έγκαιρα και με τις κατάλληλες προβλέψεις, μπορεί να ωφελήσει πραγματικά τις επιχειρήσεις και του κέντρου και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την πόλη, τους καταναλωτές και τους επισκέπτες. Κι αυτό γιατί η εμπειρία δείχνει ότι οι αστικές παρεμβάσεις που συνδέονται με ήπιες μορφές κυκλοφορίας και προσθέτουν ζωτικούς χώρους για τους πεζούς, αυξάνουν την καταναλωτική κίνηση και ενισχύουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Εδώ και πολλά χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά την αναβάθμιση και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μέσα από πεζοδρομήσεις και περιπατητική διασύνδεση οδών, μνημείων και χώρων πολιτισμού, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, έργα ανάπλασης εγκαταλελειμμένων κτιρίων κ.ά. Στόχος είναι να μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε σημείο αναφοράς για τους καταναλωτές και τους επισκέπτες, σε προορισμό επιλογής για αγορές και ψυχαγωγία, αντί να αποτελεί ένα αναγκαστικό πέρασμα, που συνδέεται συχνά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ηχορύπανση, την έλλειψη κανόνων και την ταλαιπωρία. Με το «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι το έργο θα συνοδευθεί από ολοκληρωμένο σχεδιασμό και παρεμβάσεις για την εκ των προτέρων επίλυση, ή έστω την ελαχιστοποίηση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, που ενδέχεται να δημιουργήσουν οι πεζοδρομήσεις.  

Για την οικονομική αναζωογόνηση της Αθήνας, θα απαιτηθούν ωστόσο γενναίες παρεμβάσεις και έργα σε πολλά επίπεδα, τα οποία υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης. Είναι απαραίτητη, κατ’ αρχήν η επιτάχυνση μεγάλων έργων και επενδύσεων, που θα αναβαθμίσουν συνολικά το πρόσωπο της Αθήνας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως η επένδυση στο Ελληνικό, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ανάδειξη του παράκτιου μετώπου της Αθήνας, η ολοκλήρωση των επεκτάσεων και της νέας γραμμής του ΜΕΤΡΟ, αλλά και η δημιουργία περισσότερων υπόγειων χώρων στάθμευσης, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει και η αποτελεσματικότερη διασφάλιση της τάξης, ώστε να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι εμπρησμοί, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Τέλος, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της μάστιγας του παρεμπορίου, το οποίο εξακολουθεί να στερεί έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία και την αγορά.

Σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία, η Αθήνα μπορεί και πρέπει να μπει μπροστά στο δρόμο της ανάκαμψης, με παρεμβάσεις που κινητοποιούν την ιδιωτική πρωτοβουλία, στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, αξιοποιούν την πολύτιμη κληρονομιά της αλλά και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της.

 

22/05/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ