Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Επιπλέον στήριξη για την αγορά και την απασχόληση

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.:7/8/2020

 

Επιπλέον στήριξη για την αγορά και την απασχόληση

Η Ελλάδα, χάρη στην έγκαιρη λήψη μέτρων, διαχειρίστηκε με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας. Σήμερα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας παραμένει κεντρική προτεραιότητα. Όπως, ωστόσο, αναγνωρίζουν τόσο οι φορείς της Πολιτείας, όσο και οι επιστήμονες, ο στόχος αυτός θα πρέπει πλέον να διασφαλιστεί με τρόπους που επιτρέπουν τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Μέχρι τώρα, η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις στην αγορά. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, οι επιχειρήσεις της χώρας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας καταγράφουν πτώση τζίρου 55,8% και απώλειες άνω των 896 εκατ. ευρώ – το Μάιο του 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, η μείωση του κύκλου εργασιών ανήλθε σε 27,1%. Ειδικά στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς, οι απώλειες εσόδων σε σχέση με την περσινή χρονιά θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ.

Όπως γίνεται προφανές από αυτά στα στοιχεία, στο επόμενο διάστημα πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, με κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας. Παράλληλα, πολυάριθμοι εποχικοί εργαζόμενοι, που δεν θα καταφέρουν φέτος να δουλέψουν στον τουρισμό, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση όταν θα πάψει να ισχύει το καθεστώς αναστολής.

Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση μετά το φθινόπωρο θα είναι δύσκολη. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να διαμορφωθεί έγκαιρα ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ιδιαίτερη έμφαση, ως προς τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της ρευστότητας, με τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και με νέα στοχευμένα προγράμματα για την παροχή ευνοϊκών δανείων. Παράλληλα, θα απαιτηθούν μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων, με μετατροπή της επιδότησης ανεργίας σε αυξημένη επιδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνοδευτούν με περαιτέρω παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, είναι σημαντικό η στόχευση των νέων μέτρων να είναι η καλύτερη δυνατή, ώστε να βοηθηθούν κλάδοι, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πραγματικά πλήττονται. Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί ξανά η εμπειρία των φορέων της αγοράς, οι οποίοι έχουν καθημερινή επαφή με τα προβλήματα και τις ανάγκες στην πραγματική οικονομία.  

 

07/08/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ