Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΒΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

11.4.19

 

«Η καταπολέμηση του παραεμπορίου, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η διακίνηση απομιμητικών προϊόντων, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί συστηματικά την Επιμελητηριακή Κοινότητα. 

Είναι ένα πρόβλημα πολυδιάστατο, το οποίο πλήττει σοβαρά την ελληνική οικονομία, τις νόμιμες επιχειρήσεις, την απασχόληση και το συμφέρον των καταναλωτών.

Σαφώς η Ελλάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα του προβλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ τα πλαστά και πειρατικά προϊόντα έχουν φθάσει να αποτελούν το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου, ποσοστό που μεταφράζεται σε 461 δισ. δολάρια.  

Στη χώρα μας, ωστόσο, οι συνέπειες του παραεμπορίου λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις.

Η απώλεια φορολογικών εσόδων από το κράτος φθάνει 6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. 

Γι’ αυτό και τόσο το ΕΒΕΑ όσο και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχουν επισημάνει από πολύ νωρίς την ανάγκη αποτελεσματική πάταξης.

Από το 2006 έχουμε επεξεργαστεί και παρουσιάσει στους κατά καιρούς αρμόδιους υπουργούς συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Δυστυχώς, η αποτελεσματικότητα του κράτους έχει βελτιωθεί ελάχιστα μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. 

Παρά τις καλές προθέσεις και τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα κεντρικού συντονισμού και διασποράς αρμοδιοτήτων.

Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ένα ζήτημα τόσο πολύπλοκο και πολυδιάστατο, όπως είναι η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων του παραεμπορίου, απαιτεί τη δημιουργία ενός κεντρικού, ενιαίου φορέα που θα έχει εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου έργου.

Για αυτό και δεν παύουμε, σε κάθε ευκαιρία, να επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη σύσταση Σώματος Ελέγχου και Δίωξης Παραεμπορίου, με αποκλειστική ευθύνη για το αντικείμενο.

Αυτό που ζητάμε είναι, ουσιαστικά, η συγκέντρωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα Σώμα. Δεν θα απαιτηθεί, με άλλα λόγια, η διενέργεια νέων προσλήψεων. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση Εισαγγελικής Αρχής στην εν λόγω υπηρεσία, με αρμοδιότητα τη δίωξη των σχετικών παραβάσεων.

Η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα είναι βεβαίως απαραίτητη. Αλλά το σημαντικότερο μέρος της προσπάθειας – και το πιο δύσκολο ταυτόχρονα – είναι να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι πύλες εισόδου και τα κυκλώματα διακίνησης των παράνομων εμπορευμάτων.

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να υπάρχουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού, ενάντια στο παρεμπόριο. Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να γνωρίζει τις διαστάσεις του προβλήματος και τους κινδύνους που εγκυμονεί το παρεμπόριο, ακόμα και για την ασφάλειά τους. Για αυτό και το ΕΒΕΑ έχει υλοποιήσει στο παρελθόν εκστρατεία επικοινωνίας για το θέμα αυτό.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επιχειρηματιών, ενάντια σε πρακτικές όπως η διακίνηση απομιμητικών προϊόντων.

Θεωρώ ότι η αποτελεσματική ενεργοποίηση για του παραεμπορίου, είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας».

11/04/2019 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου 

  • 
ΓΕΜΗ